Wist u dat er ook wijn en honing wordt verkocht in het kader van de restauratie en het komende 500-jarig bestaan? Klik hier voor alle informatie.

OKTOBER  2020

SEPTEMBER  2020

SEPTEMBER  2020

Laarder Courant de Bel

AUGUSTUS 2020

JULI 2020

Volgend jaar bestaat de Johanneskerk in Laren 500 jaar. In de aanloop naar het jubileum wordt de kerk gerestaureerd. Zowel het exterieur als het interieur wordt aangepakt. Verslaggever Michel Stoeltie dook met wethouder Ton Stam in de geschiedenis van deze kerk.
Klik op het pijltje rechts om het fragment te beluisteren.

JULI 2020

De haan kan weer
draaien en kraaien

LAREN- 29 juni 2020
‘Die kan weer 500 jaar mee,’ was de vrolijke opmerking van Aat Snaterse de auteur van de historie van de Johanneskerk, Laren.

Het is gelukt! Blinkend als goud zijn haan en bal om 10.00 uur op het kruis boven op de toren van de Johanneskerk geplaatst. De gondel wiebelde op circa 30 meter hoogte in een stevige wind, maar de klus werd vakkundig geklaard.

Dat gebeurde niet eerder dan dat op de grond de fraai opgeknapte haan aan burgemeester Nanning Mol was overhandigd. De burgemeester is voorzitter van het bestuur van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk. Door dit jaar fondsen te werven voor het opknappen van het exterieur en interieur, in totaal is 700.000 euro nodig, kan in 2021 het 500 jarig bestaan worden gevierd!

Overhandiging van de haan aan burgmeester Nanning Mol

Klik voor vergroting.

Klaar om naar boven te gaan

Trotseren van de wind

Klus geklaard

JUNI 2020

JUNI 2020

In het Larens Journaal van 12 juni 2020 heeft een interview gestaan met burgemeester Nanning Mol. Klik hier om het interview te lezen.

APRIL 2020   Dinsdagmorgen 21 april om 08.30 uur klommen twee bouwers in een hijsbak en lieten zich naar de top van de circa 30 meter hoge Johanneskerk voeren. Doel: haan en kruis naar beneden halen om opgeknapt te worden zoals de hele kerk dit jaar wordt opgeknapt want volgende jaar bestaat dit cultureel erfgoed, tevens het oudste gebouw van Laren, 500 jaar!

Het goudhaantje werd aan burgemeester Nanning Mol overhandigd. De burgemeester is tevens voorzitter van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk 500 en gaat, hoe moeilijk ook in deze coronatijd, met velen de komende maanden fondsenwerven om zowel het exterieur als het interieur te renoveren en aan te passen aan de eisen en wensen van de 21e eeuw.

Burgemeester Mol verrichte nog een speciale handeling: hij trok de stekker uit de elektriciteitskast waardoor niet alleen de klokken en het carillon het zwijgen werden opgelegd, maar ook de klok zelf. Tot de bouwvak blijft Laren verstoken van gebeier en torentijd. De basiliek moet het even alleen doen.

Foto’s: Erik Schinkelshoek

DECEMBER 2019

Kick-off bijeenkomst Johanneskerk 500 jaar

In 2021 bestaat het oudste gebouw van Laren, de Johanneskerk aan de Naarderstraat, 500 jaar. Al 5 eeuwen verspreidt dit prachtige monument orgelklanken, kerkzang en beierende klokken over het dorp. Reden genoeg om aandacht aan deze verjaardag te besteden.

Een belangrijke stap daarvoor wordt nu gezet: het oprichten van een Vriendenstichting. Hierin zijn zowel de gemeente Laren, eigenaar van de toren, als de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE), eigenaar van het schip, vertegenwoordigd. Op maandag 23 december 2019 vond de kick-off plaats om 2021 tot een gedenkwaardig jaar voor de Johanneskerk- en toren te maken.

De kick-off is het officiële startmoment van het project Johanneskerk 500 jaar. Veel is al in gang gezet en vele dingen zullen de komende periode volgen. Voor de restauratie van de kerk en de toren, en het renoveren van het kerkinterieur zijn al de nodige stappen gezet. Eind 2021 zal de Johanneskerk er weer als nieuw uitzien.

Met de oprichting van de Vriendenstichting starten we de crowd funding en fondsenwerving en natuurlijk het organiseren van de jubileumviering in 2021. De Vriendenstichting wil naar een gezamenlijke herdenking in 2021 maar vooral ook een feest met en voor heel Laren.

 

Na de kick-off op 23 december vond de eerste bestuursvergadering plaats. In het stichtingsbestuur zitten: burgemeester Nanning Mol (voorzitter), Henriëtta van der Gaag (gemeente Laren), Marc Vos (gemeente Laren), Heleen van Beelen (PGLE) en Douwe de Joode (PGLE).