Wist u dat er ook wijn en honing wordt verkocht in het kader van de restauratie en het komende 500-jarig bestaan? Klik hier voor alle informatie.

Er is een fotopresentatie gemaakt over het verloop van de renovatie van de Johanneskerk. 
Klik op de afbeelding om de presentatie te bekijken.

MEI 2021

Op de de website van orgelnieuws.nl is een fraai artikel geplaatst omtrent het ‘nieuwe’ orgel.
De schrijver is orgeldeskundige Rogér van Dijk, die als bijvangst bij ander onderzoek in Roermondse archieven ontdekte dat het orgel in de Johanneskerk niet door  de familie Weidtmann is gebouwd, maar door Henricus Titz, een bouwer in dezelfde streek over de grens bij Venlo/Roermond. Rogér van Dijk zal over deze historie ook bijdragen in het te verschijnen boek van Jan de Bruijn over 500 jaar Johanneskerk.

Klik hier om het artikel te zien en te lezen.

MAART  2021

Johanneskerk stembureau

Hoewel midden maart de renovatie van de Johanneskerk nog niet helemaal is voltooid, is het toch mogelijk om dit cultureel erfgoed als stembureau voor de landelijke verkiezingen in te richten.
Het is dé gelegenheid voor veel dorpsgenoten om de restauratie en inrichting van deze 500 jarige al even te kunnen bewonderen op woensdag 17 maart, de dag van de verkiezingen.
Het door de Evangelisch Lutherse Kerk in Hilversum geschonken Weidtmann-orgel is dan al geplaatst. De oude slecht zittende banken zijn eruit en er staat dan nog maar 1 stoel: de preekstoel. Alle stoelen en het overige meubilair komen een week later. Er is dus voldoende ruimte om de stemhokjes een mooie stemmige plaats te geven en de coronaregels in acht te nemen.
De leden van het stembureau en zij die gaan stemmen, zullen kunnen genieten van de vloerverwarming die een paar maanden terug is aangebracht en recent succesvol is uitgeprobeerd.
Een mooiere oproep om een stem uit te brengen is er toch niet?

JANUARI  2021

NOVEMBER  2020

NOVEMBER  2020

OKTOBER  2020

In 2021 bestaat het oudste gebouw van Laren, de Johanneskerk aan de Naarderstraat, vijfhonderd jaar. Al vijf eeuwen verspreidt dit prachtige monument orgelklanken, kerkzang en beierende klokken over het dorp. Als aanloop naar dit jubeljaar toont Singer Laren van 1 december 2020 tot 10 januari 2021 voorstellingen van de kerk gemaakt door schilders uit het kunstenaarsdorp Laren. Toegangsbewijzen zijn vanaf heden te bestellen op de website van Singer.

OKTOBER  2020

SEPTEMBER  2020

SEPTEMBER  2020

Laarder Courant de Bel

AUGUSTUS 2020

JULI 2020

Volgend jaar bestaat de Johanneskerk in Laren 500 jaar. In de aanloop naar het jubileum wordt de kerk gerestaureerd. Zowel het exterieur als het interieur wordt aangepakt. Verslaggever Michel Stoeltie dook met wethouder Ton Stam in de geschiedenis van deze kerk.
Klik op het pijltje rechts om het fragment te beluisteren.

JULI 2020

De haan kan weer
draaien en kraaien

LAREN- 29 juni 2020
‘Die kan weer 500 jaar mee,’ was de vrolijke opmerking van Aat Snaterse de auteur van de historie van de Johanneskerk, Laren.

Het is gelukt! Blinkend als goud zijn haan en bal om 10.00 uur op het kruis boven op de toren van de Johanneskerk geplaatst. De gondel wiebelde op circa 30 meter hoogte in een stevige wind, maar de klus werd vakkundig geklaard.

Dat gebeurde niet eerder dan dat op de grond de fraai opgeknapte haan aan burgemeester Nanning Mol was overhandigd. De burgemeester is voorzitter van het bestuur van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk. Door dit jaar fondsen te werven voor het opknappen van het exterieur en interieur, in totaal is 700.000 euro nodig, kan in 2021 het 500 jarig bestaan worden gevierd!

Overhandiging van de haan aan burgmeester Nanning Mol

Klik voor vergroting.

Klaar om naar boven te gaan

Trotseren van de wind

Klus geklaard

JUNI 2020

JUNI 2020

In het Larens Journaal van 12 juni 2020 heeft een interview gestaan met burgemeester Nanning Mol. Klik hier om het interview te lezen.

APRIL 2020   Dinsdagmorgen 21 april om 08.30 uur klommen twee bouwers in een hijsbak en lieten zich naar de top van de circa 30 meter hoge Johanneskerk voeren. Doel: haan en kruis naar beneden halen om opgeknapt te worden zoals de hele kerk dit jaar wordt opgeknapt want volgende jaar bestaat dit cultureel erfgoed, tevens het oudste gebouw van Laren, 500 jaar!

Het goudhaantje werd aan burgemeester Nanning Mol overhandigd. De burgemeester is tevens voorzitter van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk 500 en gaat, hoe moeilijk ook in deze coronatijd, met velen de komende maanden fondsenwerven om zowel het exterieur als het interieur te renoveren en aan te passen aan de eisen en wensen van de 21e eeuw.

Burgemeester Mol verrichte nog een speciale handeling: hij trok de stekker uit de elektriciteitskast waardoor niet alleen de klokken en het carillon het zwijgen werden opgelegd, maar ook de klok zelf. Tot de bouwvak blijft Laren verstoken van gebeier en torentijd. De basiliek moet het even alleen doen.

Foto’s: Erik Schinkelshoek

DECEMBER 2019

Kick-off bijeenkomst Johanneskerk 500 jaar

In 2021 bestaat het oudste gebouw van Laren, de Johanneskerk aan de Naarderstraat, 500 jaar. Al 5 eeuwen verspreidt dit prachtige monument orgelklanken, kerkzang en beierende klokken over het dorp. Reden genoeg om aandacht aan deze verjaardag te besteden.

Een belangrijke stap daarvoor wordt nu gezet: het oprichten van een Vriendenstichting. Hierin zijn zowel de gemeente Laren, eigenaar van de toren, als de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE), eigenaar van het schip, vertegenwoordigd. Op maandag 23 december 2019 vond de kick-off plaats om 2021 tot een gedenkwaardig jaar voor de Johanneskerk- en toren te maken.

De kick-off is het officiële startmoment van het project Johanneskerk 500 jaar. Veel is al in gang gezet en vele dingen zullen de komende periode volgen. Voor de restauratie van de kerk en de toren, en het renoveren van het kerkinterieur zijn al de nodige stappen gezet. Eind 2021 zal de Johanneskerk er weer als nieuw uitzien.

Met de oprichting van de Vriendenstichting starten we de crowd funding en fondsenwerving en natuurlijk het organiseren van de jubileumviering in 2021. De Vriendenstichting wil naar een gezamenlijke herdenking in 2021 maar vooral ook een feest met en voor heel Laren.

 

Na de kick-off op 23 december vond de eerste bestuursvergadering plaats. In het stichtingsbestuur zitten: burgemeester Nanning Mol (voorzitter), Henriëtta van der Gaag (gemeente Laren), Marc Vos (gemeente Laren), Heleen van Beelen (PGLE) en Douwe de Joode (PGLE).