NOVEMBER  2020

OKTOBER  2020

In 2021 bestaat het oudste gebouw van Laren, de Johanneskerk aan de Naarderstraat, vijfhonderd jaar. Al vijf eeuwen verspreidt dit prachtige monument orgelklanken, kerkzang en beierende klokken over het dorp. Als aanloop naar dit jubeljaar toont Singer Laren van 1 december 2020 tot 10 januari 2021 voorstellingen van de kerk gemaakt door schilders uit het kunstenaarsdorp Laren. Toegangsbewijzen zijn vanaf heden te bestellen op de website van Singer.

OKTOBER  2020

SEPTEMBER  2020

SEPTEMBER  2020

Laarder Courant de Bel

AUGUSTUS 2020

JULI 2020

Volgend jaar bestaat de Johanneskerk in Laren 500 jaar. In de aanloop naar het jubileum wordt de kerk gerestaureerd. Zowel het exterieur als het interieur wordt aangepakt. Verslaggever Michel Stoeltie dook met wethouder Ton Stam in de geschiedenis van deze kerk.
Klik op het pijltje rechts om het fragment te beluisteren.

JULI 2020

De haan kan weer
draaien en kraaien

LAREN- 29 juni 2020
‘Die kan weer 500 jaar mee,’ was de vrolijke opmerking van Aat Snaterse de auteur van de historie van de Johanneskerk, Laren.

Het is gelukt! Blinkend als goud zijn haan en bal om 10.00 uur op het kruis boven op de toren van de Johanneskerk geplaatst. De gondel wiebelde op circa 30 meter hoogte in een stevige wind, maar de klus werd vakkundig geklaard.

Dat gebeurde niet eerder dan dat op de grond de fraai opgeknapte haan aan burgemeester Nanning Mol was overhandigd. De burgemeester is voorzitter van het bestuur van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk. Door dit jaar fondsen te werven voor het opknappen van het exterieur en interieur, in totaal is 700.000 euro nodig, kan in 2021 het 500 jarig bestaan worden gevierd!

Overhandiging van de haan aan burgmeester Nanning Mol

Klik voor vergroting.

Klaar om naar boven te gaan

Trotseren van de wind

Klus geklaard

JUNI 2020

JUNI 2020

In het Larens Journaal van 12 juni 2020 heeft een interview gestaan met burgemeester Nanning Mol. Klik hier om het interview te lezen.

APRIL 2020   Dinsdagmorgen 21 april om 08.30 uur klommen twee bouwers in een hijsbak en lieten zich naar de top van de circa 30 meter hoge Johanneskerk voeren. Doel: haan en kruis naar beneden halen om opgeknapt te worden zoals de hele kerk dit jaar wordt opgeknapt want volgende jaar bestaat dit cultureel erfgoed, tevens het oudste gebouw van Laren, 500 jaar!

Het goudhaantje werd aan burgemeester Nanning Mol overhandigd. De burgemeester is tevens voorzitter van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk 500 en gaat, hoe moeilijk ook in deze coronatijd, met velen de komende maanden fondsenwerven om zowel het exterieur als het interieur te renoveren en aan te passen aan de eisen en wensen van de 21e eeuw.

Burgemeester Mol verrichte nog een speciale handeling: hij trok de stekker uit de elektriciteitskast waardoor niet alleen de klokken en het carillon het zwijgen werden opgelegd, maar ook de klok zelf. Tot de bouwvak blijft Laren verstoken van gebeier en torentijd. De basiliek moet het even alleen doen.

Foto’s: Erik Schinkelshoek